United Brands - fine wines and spirits
hledání:

Novinky

2012-10-05 08:45:00

RODNÉ LISTY KE STAŽENÍ - LIHOVINY NAD 20%

Předpis č.128/2014 Sb. nařízení vlády o zrušení nařízení vlády č.317/2012 Sb. celá novinka

2017-03-01 09:01:00

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin. celá novinka

2015-11-20 12:33:00

Prodejní den United Brands

Prodejní den United Brands v barvách podzimu.... celá novinka

« novější | starší »

Sklenky

Klíč k požitku pro oko, nos a ústa

Podobně jako rezonanční těleso hudebního nástroje přivede tón k plnému rozeznění, stejně tak i sklenka svými vlastnostmi vyzdvihne plné aroma vína. Tvar a materiál mohou rozvinutí aromatu podpořit - nebo také omezit. Velkolepé víno zakrní v nevhodné sklence.
Dobrá sklenka na víno zohlední nároky oka, nosu a úst stejnou měrou. Přitom by měla zůstat skromně v pozadí: bezbarvá, nezdobená, tenkostěnná, věcná. Její nožička není žádnou módní hračkou. Zamezuje tomu, aby teplo ruky ovlivnilo teplotu vína.

Dobře vybavená domácnost vystačí s třemi základními typy: na bílá vína nevelká sklenka tulipánového tvaru; na červená vína velká sklenka tulipánového tvaru; na šampaňské štíhlá sklenka s mírným bříškovitým rozšířením.

Sklenka na šampaňské a šumivá vína Sklenka na šampaňské a šumivá vína
Šampaňské a šumivá vína:
Ve vytaženém tulipánovitém tvaru se může vytvořit Mousse (pěna). Perlení (bublinky) mají být dobře viditelné. Zúžené ústí zdůrazňuje vůni, která se koncentruje nad povrchem tekutiny.

Sklenka na bílé víno Sklenka na bílé víno
Lehké, bílé víno s výraznější kyselinou:
Sklenky s ústím klenutým ven redukují kyselejší dojem. Jazyk vnímá sladkost vína. Štíhlý průměr a malý obsah odpovídá ovocnému charakteru a nízkému obsahu alkoholu.

Tvar
Základním pravidlem je: čím větší víno, tím větší sklenka. To znamená: obsah alkoholu a aromatická komplexita vína vyžaduje okolí, které mu napomáhá rozvinout se. Rozhodující pro vytvoření vyvážené vůně je poměr největšího průměru sklenice, současně s maximální výškou naplnění, k množství vzduchu ve sklence. Jako v komínu stoupá vůně v úzké, vysoké sklence na bílé víno až dospěje k nosu. Sklenka s velkou plochou hladiny umožňuje vínu dýchat, to znamená, dostane se do kontaktu se vzduchem. Tak se například může rozvíjet bouquet těžkých vín. Tulipánovité zúžení sklenice udržuje pohromadě aromatické páry, které se vytváří nad hladinou vína.

Sklenka na Vína s bohatou konzistencí Sklenka na Vína s bohatou konzistencí
Vína s bohatou konzistencí:
Sklenky s velkým obsahem umožňují dostatečný kontakt se vzduchem, takže se může rozvíjet komplexní aroma. Kalich by měl být vždy o něco vyšší než u lehkého bílého vína.

Sklenka na Lehké, červené víno Sklenka na Lehké, červené víno
Lehké, červené víno:
Beaujolaise nebo jiná vína typu Primeur se nejlépe cítí v méně obsahových sklenkách, které zdůrazní jemnou ovocnou příchuť. Kalich by neměl být příliš vysoký. Servírujeme lehce chlazené.

Ústí některých sklenek je zvonkovitě vyklenuté ven. Takové skleničky zdůrazňují ovocnou chuť čerstvých bílých vín. Pro tento jev existuje fyziologické zdůvodnění. Víno teče přes vnější klenutí ústí bezprostředně na jazyk, jehož chuťová čidla vnímají sladkost. Tímto způsobem se zeslabuje příchuť kyseliny. Naproti tomu, když při pití z velké sklenky se širokým ústím vniká víno do úst přes celou jejich šíři a stéká po stranách jazyka, projeví se celé aroma, neboť právě na stranách jazyka se nachází nejvíce chuťových nervů.
A také oko si pochutnává. Teprve estetická sklenka dodá požitku ten správný styl a umožní barevným nuancím vína projevit se.

Sklenka na Těžké červené víno Sklenka na Těžké červené víno
Těžké červené víno:
Alkohol - a zároveň nositel chuti - potřebuje hodně kontaktu se vzduchem, tudíž se doporučuje sklenka s velkým průměrem.

Sklenka na Dezertní víno Sklenka na Dezertní víno
Dezertní víno:
Malý kalich sklenky by měl být tvarován do bříška, aby poskytl co největší povrch hladině k rozvíjení komplexních aromat. Zúžení sklenky směrem nahoru váže bouquet a umožňuje vínu stékat přes špičku jazyka hlouběji do úst a více ke stranám jazyka. Víno se stane chuťově barevnějším, vnímame více chutí, zbytková sladkost se přitom ale nezesiluje.
vstup pro partnery:
login
heslo

copyright © United brands 2005 - all rights reserved
email: info@unitedbrands.cz phone: +420 724 201 010