United Brands - fine wines and spirits
hledání:

Novinky

2012-10-05 08:45:00

RODNÉ LISTY KE STAŽENÍ - LIHOVINY NAD 20%

Předpis č.128/2014 Sb. nařízení vlády o zrušení nařízení vlády č.317/2012 Sb. celá novinka

2017-03-01 09:01:00

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin. celá novinka

2015-11-20 12:33:00

Prodejní den United Brands

Prodejní den United Brands v barvách podzimu.... celá novinka

« novější | starší »

Správná teplota

Vychutnávat se správnou teplotou, aby se jazyku i nosu dostalo jejich práv

Teprve správná teplota
dodá vínu možnost rozvinout jeho chuťový potenciál. Pravidlo, že se červené víno servíruje teplé a bílé víno studené, vede často k tomu, že červená vína jsou podávána příliš teplá a bílá naopak příliš studená. Obě chyby mají za následek chuťové ztráty. Příliš vysoká teplota silně zdůrazňuje aroma alkoholu, příliš nízká zamezuje rozvinutí vůně. Ale i chuťové buňky na jazyku jsou citlivé na teplotu. Tak jsou sladké a kyselé chuti vnímány při vyšší teplotě zřetelněji. Hořké chuti vnímáme ostřeji při teplotách nižších. Všeobecné platí: čím jednodušší kvalita vína, tím chladnější může být servírováno; čím komplexnější a kvalitativně hodnotnější víno, tím je servírovací teplota vyšší.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Vína obsahující kysličník uhličitý
jako Prosecco, sekt nebo šampaňské se musí servírovat chlazená, jinak chutnají odstále. Chlad zdůrazní jejich ovocný charakter. Vysoce kvalitní šampaňské může být temperováno jako bílá vína.

Teplota při servírování a pro pití
je-li víno již nalito, přizpůsobí se rychle pokojové teplotě. To znamená, aby bylnejen první doušek byl plnohodnotným chuťovým zážitkem, mělo by víno být servírováno dva stupně pod jeho ideální servírovací teplotou.
Při vyšších venkovních teplotách může stoupnout i teplota vína. Rozdíl mezi oběma teplotami u červeného vína může činit přibližně deset stupňů. Bílé víno si můžeme v horkých dnech užívat i o jeden až dva stupně chladnějšího.

Temperování vína
víno se musí na správnou teplotu přivést šetrně. Kdo temperuje víno v mrazáku nebo mikrovlnce, ten se na něm dopouští násilí! Skladujeme-li červené víno ve sklepě, mělo by se před servírováním pomalu přivést na teplotu, při které jej máme pít. Bílé víno můžeme pomalu temperovat v chladničce nebo kyblíku na sekt s vodou nebo ledem.

vstup pro partnery:
login
heslo

copyright © United brands 2005 - all rights reserved
email: info@unitedbrands.cz phone: +420 724 201 010